30 Ocak 2011 Pazar

Değişim ve demokrasi için, ulusal yürüyüş 12 şubat Cezayir merkezde.



Pour le changement et la démocratie : marche nationale à Alger le 12 février.

Afrika kıtasında Tunusta başlayan ilk ayaklanmalarla birlikte Mısır, Lübnan da halk ayaklanmış ve sistemi çökertmeyi başabilmiştir. Ancak Mısırdaki olaylar daha son bulmamış ancak okuduğum bilgilere göre bu ayaklanma sanki daha farklı Tunusta yaşanan isyandan.Halk her yeri yağmalamış, asırlık mumyaları, tarihlerini paramparça etmişler, hastaneleri , iş yerlerini, merkez bankasını, evleri yağmalamışlar. Hükümete karşı yapılan isyanı anlarım ancak kanser hastenesini niye yağmalarsın. Buradaki yaşanan kaosun sesi farklı.

Evet malum bizde afrikada hatta Tunus'un komşusu olan Cezayirdeyiz. Şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşanmadı, buradaki yerli halkta hiç bir şey olmadığını söylüyor. Ama bu sessizlik fırtına öncesi yaşanan sessizlik mi, onu bilemiyorum.

Şubat ayının 12 de yapılacak, değişim ve demokrasi için ulusal koordinasyonun düzenlediği bir yürüyüş gerçekleşicek. Bu yürüyüş aslında 9 Şubat tarihinde yapılması düşünülüyordu ancak, Dar El Beida'da sendika evinde yapılan toplantı sonucunda tarih olarak 12'si kabul edilmiştir. Bu yürüş değişim ve demokrasi içindir. Ulusal koordinasyon, sendikalar, politik partiler ve diğer dernekleri içeriyor. FFS(Le Front des forces socialistes ) ve RAJ ( Rassemblement actions jeunesse) aldıkları karar ile bu yürüşün bir parçası olmayacaklarını belirtiyorlar.

 Bu yürüyüş Alger de gerçekleşecek ki 2001'den bu yana merkezde herhangi bir yürüş yapmak yasaktır. 22 ocakta RCD( Rassamblement pour la Culture et la Democratie)tarafından yapılan yürüyüş devlet tarafından bastırılmıştır.

Ayrıca bu gösteride 3 istek dile getiriliyor anladığım kadarıyla, bunlar:
*Olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması,
* Medya da ve siyasi alanda açıklık,
*Ocak ayında yaşanan ayaklanmalarda tutuklanan gençlerin ve düşünce mahkumlarının serbet bırakılması.

Değişim ve Demokrasi için Ulusal koordinasyonun bildirgesinde ;
*Demokratik değişim dinamiğinin içinde yer almaları için gençler, doktorlar, avukatlar, gazeteciler, öğrenciler, işşizlerlere seslenirken,
*Değişim dinamiğinin içinde yer almaları içinde, politik partilere, sendika ve derneklere, ve diğer sivil toplum kuruluşlarına sesleniyor.

Bu yürüyüş ne getirir, getirdiğinden fazlasını mı götürür bilinmez. Ancak halkın forumlarda yazdığı yorumlar pek iç açıcı değil.

Bazıları Tunusta ve Mısırda yaşanan olayların başkanın ve sistemin değişmesinden, çünkü bu sistemlerin çok uzun olmasından ve başkanların hiç değişmemesinin getirdiği sorunlardan kaynaklandığı, ancak Cezayirde şu ana kadar 7 başkanın yarım asırdan daha az sürede başkanlık görevini yaptığını belirtirken, çoçuklarının geleceklerinden korktuklarını ve herhangi bir ayaklanma istemediklerini söylüyorlar.
Bunun yanı sıra, bazıları niçin 12 şubata kadar beklediklerini ve hemen başlanması gerektiğini ve sadece Alger'de değil diğer 47 vilayette de olması gerektiği söylüyor. M.Bouteflikanın askeriyenin kuklası olduğunu ve gitmesinin gerektiğini söylüyorlar.

Ancak General Rachid'e göre, M.Bouteflika pusa da yatan tehlikenin farkında olmadığını, ve tehlike içinde bulunan ülkelere karşı ve Tunusta gerçekleşebilecek olaylara karşı tedbir almadığı belirtiyor. Ayrıca bu değişimin dominu etkisinden Cezayirinde etkileneceğini belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder